EnglishHungarian

Vákuumgép blog

Zsuzsi

A vákuumtasakokról kendőzetlenül

Vákuumtasakok fajtái A külső vákuumcsomagolókhoz használható vákuumtasakokról Működése szerint direkt módon történő vákuumozásra alkalmas a külső vákuumozó berendezés. Vákuumpumpa szívócsövét közvetlenül a csomagoló anyag szájrészébe

Tovább »
Zsuzsi

A vákuumcsomagolás, mint tartósítás

A vákuumtechnológia  egy olyan rendszer, amely kiszorítja a levegőt a vákuumkamrából majd a vákuumzacskókból, jó esetben az oxigén megszűnik, ami elsősorban az oxidációért felelős. Ezzel a kezeléssel

Tovább »

vákuumcsomagolás egy olyan hasznos és egyre elterjedtebb csomagolási módszer, amely a lezárás előtt eltávolítja a levegőt a csomagolásból. Ez a módszer magában foglalja (manuális vagy automatikus) az élelmi alapanyagok műanyag fóliába csomagolását, a levegő eltávolítását a belsejéből és a csomagolás tökéletesen légmentes lezárását.

vákuumfóliát néha arra használják, hogy szorosan illeszkedjen a csomag tartalmához. A vákuumcsomagolás célja általában az oxigén eltávolítása a vákuumcsomagoló berendezés kamrájából az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítása érdekében, valamint a rugalmas csomagolási formákkal a tartalom és a csomagolás térfogatának csökkentése.

A vákuumcsomagolás csökkenti a légköri oxigént, korlátozza az aerob baktériumok vagy gombák szaporodását, és megakadályozza az illékony komponensek párolgását. Száraz élelmiszerek, például gabonafélék, diófélék, pácolt hús, sajt, füstölt hal, kávé és krumpli hosszú ideig történő tárolására is gyakran használják. Rövidebb távon a vákuumcsomagolás felhasználható friss élelmiszerek, például zöldségek, húsok és folyadékok tárolására is, mert gátolja a baktériumok szaporodását. A vákuumcsomagolás nagymértékben csökkenti a nem élelmiszer jellegű termékek tömegét. Például a ruházatot és az ágyneműt háztartási vákuumfóliában is bátran lehet tárolni. Ezt a technikát néha a háztartási hulladék tömörítésére használják, például amikor minden összegyűjtött vákuumfóliáért betétdíjat számítanak fel.

Vákuumcsomagoló anyagok, műanyag zacskók és fóliák, vákuumdobozok vagy befőttesüveg felhasználásával, otthoni használatra is kaphatók már vákuumcsomagoló gépek. Kényes élelmiszereknél, amelyeket a vákuumcsomagolási eljárás összenyomhat (például halak, friss kolbász, sütemények, és egyéb puha élelmiszer alapanyagok) alternatív megoldásként az oxigént élelmiszeripari védőgázzal (pld. nitrogénnel vagy nitrogén dioxiddal) helyettesítik. Ennek ugyanaz a hatása, hogy gátolja az oxigén eltávolítása miatti romlást. Ha az ételeket előkészítés és vákuumcsomagolás nélkül lefagyasztják. Ez akkor történik, amikor az étel felülete kiszárad, és romlottnak tűnő kifehéredett megjelenéshez vezet. A fagyégés megváltoztatja az ételek ízét és szerkezetét is. A vákuumcsomagolás csökkenti a fagyégést, megakadályozza, hogy az étel hideg, száraz levegőnek legyen kitéve.

A vákuumcsomagolás lehetővé teszi egy speciális főzési módszert, a Sous-Vide-ot is. A francia Sous-Vide magában foglalja a műanyag zacskóban lezárt ételek hőkezelését is.  Oxigénhiányos környezetben az anaerob baktériumok elszaporodhatnak, ami élelmiszer-biztonsági problémákat okozhat. Néhány vákuumcsomagolt ételben aggályos kórokozó a spórás anaerob baktérium is, nem proteolitikus Clostridium botulinum, a Yersinia enterocolitica és a Listeria monocytogenes.

A vákuumcsomagolást gyakran használják más élelmiszer-feldolgozási technikákkal az anaerob organizmusok növekedésének megakadályozására. Weboldalunk kínálatában is megtalálhatók a minőségi vákuumcsomagoló anyagok méghozzá többféle minőségi változatban és rengeteg féle méretben. A transzparens vákuumfóliák és a légcsatornás vákuum csomagoló anyagok garantáltan mindenkit lenyűgöznek majd.